top of page
Search

Juli - Mjesec podizanja svijesti o sindromu suhog oka.


1. U julu simptomi suhoće oka mogu biti pojačani.

Simptomatologija suhog oka može biti naglašena u ljetnjim mjesecima zbog izloženosti visokim temperaturama, vjetru, boravku u klimatiziranim prostorijama a češće su i aktivnosti na otvorenom poput vožnje bicikla, električnih romobila, vodenih skutera ili čamaca. Sve ove aktivnosti dovode do osjećaja žuljanja i peckanja u očima. Preporučuje se nošenje zaštitnih naočala i vještaških suza.


S obzirom da je dijagnostika suhog oka dosta kompleksna jer je potrebno uraditi seriju testova te isključiti ostala očna oboljenja, može se desti da se bolest oka pogrešno dijagnosticira te da se tegobe pripišu suhom oku a pravi uzrok ne otkrije na vrijeme. Stoga je veoma važno držati se dijagnostičkih protokola a prvi korak je svakako i ispunjavanje anketnog upitnika kojim se započinje svaki pregled prilikom sumnje na Sindrom suhog oka.


2. Provjerite da li imate sindrom suhog oka.

U upotrebi postoji nekoliko ovakvih upitnika, a jedan od njih je brzi upitnik sa 5 pitanja (Dry Eye Questionnarie 5 -DEQ5) koji je jednostavan za izvođenje, a pacijent za svako pitanje zaokružuje po jedan odgovor.


1) Tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti u prethodnom mjesecu, koliko ste često osjetili nelagodu u oku?

1 nikada

2 rijetko

3 ponekada

4 često

5 konstantno

2) Kada osjetite nelagodu u oku, koliko je intenzivan osjećaj nelagode u oku na kraju dana, dva sata prije odlaska na spavanje?


1 Nikada nemam nelagodu

2 Prisutna nelagoda slabog intenziteta

3 Prisutna nelagoda srednjeg intenziteta

4 Prisutna nelagoda jačeg intenziteta

5 Vrlo jak intenzitet nelagode


3) Tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti unazad mjesec dana, koliko ste često imali osjećaj suhoće oka?


1 nikada

2 rijetko

3 ponekada

4 često

5 konstantno


4) Kada osjetite suhoću u oku, koliko je intenzivan osjećaj suhoće na kraju dana, dva sata prije odlaska na spavanje


1 Nikada ne osjećam suhoću

2 Prisutna suhoća slabog intenziteta

3 Prisutna suhoća srednjeg intenziteta

4 Prisutna suhoća jačeg intenziteta

5 Vrlo jak intenzitet suhoće



5) Tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti unazad mjesec dana, koliko ste često imali pojačano suzenje oka?


1 Nikada

2 Rijetko

3 Ponekada

4 Često

5 Konstantno


Ukoliko je zbir rezultata odgovora veći od 6, postoji sumnja da pacijent ima sindrom suhog oka te je potrebno vršiti dodatnu dijagnostiku kao što su Širmer test, analiza prednje površine oka upotrebom boje, fluoresceina ili roze bengal rastvora ili ispitivanje osmolalnosti suznog filma. Treba napomenuti da većina ovih testova nisu dio rutinske kliničke prakse jer zahtijevaju dodatno vrijeme i savremeniju opremu. Stoga je sprovođenje ankete ujedno i brzi skrining alat kojim se smanjuje opterećivanje kako ljekara tako i pacijenata nepotrebnom dijagnostikom ukoliko je rezultat npr manji od 6.

Ukoliko je rezultat veći od 12, potrebno je ispitati i eventualno postojanje Sjegrenovog sindroma kao posebnog kliničkog entiteta u okviru ovog oboljenja što zahtijeva i pregled od strane reumatologa ili imunologa.

Napomena: Navedeni test interpretira isključivo oftalmolog u skladu sa anamnestičkim podacima i kliničkim nalazom.


3. Brojne aktivnosti u ljetnim mjesecima mogu pogoršati očne tegobe.

U ljetnjim mjesecima pojačana je aktivnost ljudi kako zbog poslova (naročito u poljoprivredi, građevinarstvu i sl) tako i tokom rekreacije (boravak u prirodi, kupanje u slatkim i slanim vodama, razni sportovi poput paraglajdinga, skijanja na vodi, surfinga i sl), pojačan je intenzitet saobraćaja, te su stoga u porastu i očne povrede kao i infekcije oka. Potrebno je nositi adekvatnu zaštitu u vidu specijalnih naočala a na znake oftalmoloških tegoba, javiti se oftalmologu na pregled.


4. Pravilno sunčanje

Tokom sunčanih dana dobro je obnoviti zalihe vitamina D, što se postiže umjernim sunčanjem, bez gledanja direktno u Sunce, uz upotrebu adekvatne zaštite u vidu naočala i šešira sa širokim obodom. U ljeto pristižu i brojne namirnice bogate vitaminima i oligoelementima koji su neophodni za održavanje metabolizma oka pa ovaj period treba iskoristiti kako bi se organizmu obezbijedila hrana sa visokom nutritivnom vrijednošću kao što to je zeleno povrće i crveno voće, po mogućnosti bez prethodne termične obrade.

bottom of page