top of page
Search

Tihi kradljivac vida - Nedjelja borbe protiv glaukoma, 6 - 12.3.2022.


Glaukom je hronično, progresivno, degenerativno oboljenje očnog živca koje dovodi do ispada u vidnom polju. Glaukom je drugi po redu uzrok sljepila u svijetu a oštećenje vida je ireverzibilno tj nepovratno.

Procjenjuje se da oko 80 miliona ljudi širom svijeta ima glaukom. Približno polovina od ukupnog broja oboljelih ne zna da ima glaukom te se širom svijeta radi na podizanju svijesti o ovom oboljenju. Ove godine se Svjetska sedmica glaukoma obilježava od 06. do 12. marta. Kampanja borbe protiv glaukoma ima za cilj da se bolest rano otkrije a samim tim i uspori odnosno spriječi gubitak vida do kog neminovno dolazi ukoliko se glaukom ne liječi.

U populaciji starosti iznad 40 godina, jedna od 200 osoba ima glaukom a prevalenca se povećava sa starošću te svaki osmi pacijent stariji od 80 godina ima ovo oboljenje. Češće obolijevaju žene, osobe kod kojih postoje slučajevi glaukoma u porodici, pojedine etničke skupine i starosjedioci nekih zemalja (Aboridžini, pripadnici nekih plemena u Africi, SAD, i sl). Uzrok glaukoma nije poznat ali je povišen očni pritisak glavni faktor rizika koji će, ukoliko dugo traje, dovesti do oštećenja očnog živca.


Glaukom je veliki oftalmološki problem zbog sljedećih razloga:

1. Bolest je veoma dugo, nekada čak i više godina, asimptomatska.

2. U vrijeme kada pacijent primijeti prve simptome postoje već ozbiljna oštećenja na očnom živcu.

3. Nedovoljno je informacija o ovom oboljenju u opštoj populaciji.

4. Iako se stavljanjem riziko faktora pod kontrolu znatno usporava i odgađa pojava propadanja vlakana očnog nerva, ne postoji lijek za glaukom.Dijagnoza glaukoma postavlja se nakon oftalmološkog pregleda koji je dopunjen ispitivanjem vidnog polja te analizom vlakana očnog živca pomoću optičke koherentne tomografije. Tretman glaukoma je adekvatan ukoliko pri kontrolnim pregledime nema pogoršanja ispada u vidnom polju i progresije oštećenja na OCT.


Pacijentu se u terapiji najčešće savjetuje upotreba kapi za oči koje imaju za cilj snižavanje očnog pritiska. Laserske i hirurške procedure su sa istim ciljem u slučaju da medikamentozna terapija nema efekta ili nije prvi lijek izbora.


Poseban izazov u otkrivanju mehanizma nastanka a samim tim i liječenja, predstavlja glaukom bez povišenog očnog pritiska gdje su hemodinamski, vaskularni autoimuni idrugi faktori u fokusu ispitivanja kako bi se pomoglo i pacijentima sa ovom vrstom glaukoma. Normotenzivni glaukom je vrlo sličan po kliničkoj slici sa bolestima očnog živca kao što su toksične neruropatije, nasljedne bolesti očnog živca i

sl. te ga je potrebno pažljivo izdiferencirati.


U cilju ranog otkrivanja glaukoma i prevencije sljepila skrining preglede je potrebno obavljati u svake 2 godine a kod osoba starijih od 60 god. jednom godišnje.
コメント


bottom of page